Valmistuin 1982 Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi, pääaineena tiedotusoppi. Olin opiskeluaikanani töissä Aamulehden kulttuuritoimituksessa, mutta ensimmäinen vakituinen työpaikkani oli vuoden pesti Keskisuomalaisen nuorisoliitteen vetäjänä. 

1984 alkaen olin Uuden Suomen kulttuuritoimituksen päällikkö ja teatteritoimittaja, aina vuoteen 1991 saakka, jolloin lehti lopetettiin.
Työmatkalla Uuteen Suomeen olin kuunnellut usein Radiomafian legendaarista Timanttien jäljillä -kulttuuriohjelmaa. Raisa Rauhamaa oli tullut tutuksi äänenä, mutta Uuden Suomen kuoleman jälkeen opin tuntemaan hänet myös kokonaisena ihmisenä Yleisradion käytäviltä. Muutaman yhteisen radio- ja tv-jutun jälkeen yhteistyö alkoi sujua niin luontevasti, että perustimme yhteisen firman.
Televisiotyön korkeakoulumme oli Iloinen giljotiini -ohjelma. Lähetimme kirjeen MTV:n toimitusjohtajalle Tauno Äijälälle ja hän tarjosi yllättävänä vetona viiden minuutin ohjelmapaikan prime timeen. Alku- ja lopputunnusten väliin nakutimme sekunnin tarkkuudella tiukkaa kulttuurikritiikkiä ja kuvatykitystä.
Kaken pesula starttasi TV1:ssä 1997 ja pesulan koneissa pyöritettiin kulttuuripyykkiä viisi vuotta. Muovisten kaljakorien päällä - eräänlaisella modernilla leirinuotiolla - ehti istua moni yhteiskunta- ja kulttuurielämän vaikuttaja. Legendaarinen parivaljakko oli Pentti Linkola ja kissa, joka oli erityisen mieltynyt Linkolan hiusgeelin makuun.
Pesula-perinteen jatkaja oli rauhallisempi Voimala. Kulttuurin ja elämäntapojen erikoisohjelma eli TV1:n ohjelmistossa tasan kymmenen vuotta. Aiheet vaihtelivat - viimeisellä tuotantokaudella käsittelimme mm. eläinsuojelua, joogan vaaroja, lestadiolaisäitejä, Guggenheimia, salarakkaita ja Björn Wahlroosia.
Kahden naisen firmamme kehittelemiä muita tv-tuotteita ovat olleet Tuula-Liina Variksen monena vuotena juontama kirjallisuusohjelma Kirja A & Ö, Nimetön (Pauliina Laitinen-Laiho ja Eveliina Talvitie) sekä Taidetta koteihin (Jan Kaila, Anna Kortelainen, Anna-Kaisa Rastenberger). 2000-luvun alussa tuotimme kahtena kesänä Jan Erolan ja Jaakko Lyytisen toimittamaa Kirvesmiehet -showta.
Nyt tv-tuotannot ovat jääneet syrjään - ainakin toistaiseksi. Olen 2012 alkaen kuulunut Iltalehden pääkirjoitustiimiin. Olen kirjoittanut Kanava -lehteen omaa Sormenjälki -palstaa 2006 lähtien. 2013 aloitin Radio 1:n Ykkösaamun kolumnistina.

OTA YHTEYTTÄ:
marketta.mattila@sipoo.fi