Taustaa

Valmistuin 1982 Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi, pääaineena tiedotusoppi. Olin opiskeluaikanani töissä Aamulehden kulttuuritoimituksessa, mutta ensimmäinen vakituinen työpaikkani oli vuoden pesti Keskisuomalaisen nuorisoliitteen luotsaajana.

1984 alkaen olin Uuden Suomen kulttuuritoimituksen päällikkö ja teatteritoimittaja, aina vuoteen 1991 saakka, jolloin lehti lopetettiin.

1980-luvun mielenmaisemaan kuului olennaisesti Ylen uusi Radiomafia -kanava ja sen legendaarinenTimanttien jäljillä -kulttuuriohjelma.

Raisa Rauhamaa oli tullut tutuksi radioäänenä, mutta Uuden Suomen kuoleman jälkeen opin tuntemaan hänet myös kokonaisena ihmisenä Yleisradion käytäviltä. Muutaman yhteisen radio- ja tv-jutun jälkeen yhteistyö alkoi sujua niin luontevasti, että perustimme yhteisen yrityksen.

Televisiotyön korkeakoulumme oli Iloinen giljotiini -ohjelma, jota toimitimme ja tuotimme MTV3:lle.

Sitä edelsi MTV:n toimitusjohtaja Tauno Äijälälle lähetetty kirje. Tapaaminen tuotti yllättävän lopputuloksen, sillä Äijälä tarjosi meille viiden minuutin oman ohjelmapaikan prime timeen.

Turha jaarittelu jäi vähiin - alku- ja lopputunnusten väliin nakutimme tiukkaa kulttuurikritiikkiä ja kuvatykitystä, sekunteja laskien.

Kaken pesula starttasi TV1:ssä 1997. Kulttuuripyykki pyöri pesulan koneissa viisi vuotta. Muovisten kaljakorien päällä -  modernilla leirinuotiolla - istui huomattava joukko yhteiskunta- ja kulttuurielämän vaikuttajia. Legendaarisin parivaljakko lienee Pentti Linkola ja tätä innokkaasti nuollut kissa, joka oli mieltynyt maskeerajien Linkolan hiuksiin käyttämän geelin makuun.

Pesula-perinteen jatkaja oli rauhallisempi Voimala. Kulttuurin ja elämäntapojen erikoisohjelma eli TV1:n ohjelmistossa kymmenen vuotta. Aiheet vaihtelivat - viimeisen tuotantokauden teemoja olivat mm. eläinsuojelu, joogan vaarat, lestadiolaisäidit, Guggenheim,  salarakkaat ja Björn Wahlroos.

Ikoni ja Indeksi Oy:n muita tv-tuotteita olivat Tuula-Liina Variksen kirjallisuusohjelma Kirja A & Ö, Nimetön (Pauliina Laitinen-Laiho ja Eveliina Talvitie) sekä Taidetta koteihin (Jan Kaila, Anna Kortelainen, Anna-Kaisa Rastenberger). 2000-luvun alussa tuotimme kahtena kesänä Jan Erolan ja Jaakko Lyytisen toimittamaa Kirvesmiehet -showta.

Voimala -ohjelma jäi Ikoni ja Indeksi Oy:n viimeiseksi  tv-tuotannoksi.

Vuodesta 2012 lähtien olen toiminut kirjoittavana toimittajana, mm. Radio 1:n Ykkösaamun kolumnistina (2013-2015), Kanavan kolumnistina (2006-) ja Iltalehden pääkirjoitustoimittajana (2012-).